Min hypotyreos

Detta är min mycket personliga berättelse om mitt liv med hypotyreos. Jag tänker att den kan vara till hjälp för andra som just fått diagnos eller som ännu inte fått rätt medicinering och jag ser den som ett konkret exempel på hur hypotyreosvården kan fungera.

För mig tog det 2½ år efter att jag "kraschat" innan jag fick rätt diagnos och därefter ytterligare sju år innan jag fick en medicinering som fungerade för mig. Ett decennium av mitt liv som försvann i ett töcken- trots att sjukdomen är både vanlig och "lättbehandlad" enligt läkarna.

För mig, liksom för många andra, var det betydligt lättare att få antidepressiv medicin utskriven än att få hjälp att justera min mycket låga ämnesomsättning. Just för att så många fortfarande (15 år senare!) har problem med att få rätt diagnos och/eller behandling, gör att jag tycker att det är viktigt att dela med mig av min berättelse.

För den som vill ha en mer övergripande orientering har jag också skapat sidan Ordlista, där jag listar ord och begrepp som har med sköldkörtel, ämnesomsättning och hypotyreos att göra.


Förklaringar till texten nedan:
Provsvar: Grön text= inom referens   Röd text= utanför referens
Läkemedel: Blå text= Levaxin   Lila text= Liothyronin   Rosa text= Armour Thyroid
Kuriv text= symtom
Länkar till bloggen


Innan diagnos
Jag är tämligen säker på att min ämnesomsättning började svikta redan från tidigt 1990-tal eller kanske ännu tidigare. Det sammanföll då med att statens finanser behövde saneras och stora besparingar skulle göras i kommunerna. Med hjälp av "osthyvlar" och "tårtbitar" pressades all "onödig" luft ut ur organisationen,  vilket ökade arbetsbelastningen inom förskolan där jag arbetade och fick mig att tro att min nya trötthet berodde på detta.

På bara ett par år utökades barngruppen från 15 till 20 barn, samtidigt som personalen minskades från 3,65 till 3,0 pedagoger. De äldsta barnen flyttades till nya sexårsgrupper, vilket gjorde att medelåldern på barnen i gruppen blev lägre och småbarnen fler, vilket i sin tur ökade behovet av personal för rent praktisk hjälp, som blöjbyten och påklädning.

Samtidigt studerade jag under ett par år på dryg halvfart, vilket tog all den energi jag hade kvar efter arbetet. Jag hade inte vare sig tid eller energi över till i princip något annat än att jobba och studera. Men samtidigt var det jätteroligt och på den tiden trodde jag ännu att man kan göra allting man vill, om man bara vill det tillräckligt mycket- och det ville ju jag!

Under de här åren levde jag under en konstant press, jag var ständigt trött och stressad, men det var ju under en begränsad period och jag trodde att allting skulle gå tillbaka till det normala så snart jag tagit min examen.


Tyvärr blev det inte så, för när jag var klar med studierna och äntligen kunde slappna av och sänka de krav jag haft på mig, så kom också den stora överväldigande tröttheten som jag fram till dess hade vägrat kännas vi och hanterat genom att ständigt vara igång.

Första halvåret efter min examen och den minskade pressen, klarade jag knappt av att göra något annat än att sköta arbetet. Jag kunde vara så trött efter en arbetsdag, att jag knappt förstod hur jag skulle kunna ta mig hem. Från parkeringsplatsen måste jag först gå upp för för några trappsteg och därefter en svag sluttning och jag kämpade dagligen för att klara av detta sista hinder innan jag kunde lägga mig och vila. Jag var redan då lite förvånad över hur detta kunde vara större hinder än en hel arbetsdag, men så var det. Sedan är det en annan sak att jag idag inte alls förstår hur jag klarade av att ta mig till jobbet dag efter dag och dessutom utföra det arbete jag hade att göra.

Under de här åren hade jag också haft frekventa anfall av magkatarr och migrän, som jag lärde mig att hantera så att jag inte behövde bli hindrad i mitt viktiga värv av något så trivialt som kroppens behov. Så korkad var jag!

Idag är jag övertygad om att en begynnande hypotyreos var en starkt bidragande orsak till min trötthet och oförmåga att återhämta mig, vilket även den försäkringsläkare som senare avslog min ansökan om livränta för arbetsskada ansåg. Han bedömde att det inte kunde vara en arbetsskada, eftersom jag hade en organisk skada (sköldkörteln) i och med min hypotyreos och att det var den som var orsaken till min sjukdom.


Å andra sidan, så är min erfarenhet av försäkringsläkare att de kan tolka vad som helst hur som helst för att tillmötesgå sin uppdragsgivare, men i detta fallet tror jag att bedömningen nog var rätt.


Första sköldkörtelproven
I mars 1995 sökte jag läkare för hjärtklappning och yrsel. Då togs de första sköldkörtelproverna jag har fått tag på: TSH var då 3,29 (ref 0,10-3,00) och fritt T4=16,2 (ref 11,7-28). Detta fick jag ingen information om då och sedan dröjde det flera år innan jag sökte läkare igen. Däremot gjorde yrseln och hjärtklappningen att jag för första gången blev allvarligt oroad för min hälsa och började inse att jag kanske borde lyssna på vad kroppen signalerade, eftersom jag upptäckt att symtomen bara blev allvarligare och allvarligare när jag undertryckte dem.

Åren gick och jag blev allt tröttare, vilket jag trodde berodde på stress och hög arbetsbelastning, men jag trodde hela tiden att det var övergående och bara jag fick semester eller julledigt så skulle det nog ordna sig…..


Hörselproblem
Sommaren 1999 hade mina föräldrar hyrt en stuga i Storlien och jag var så trött och stressad att jag bestämde mig för att åka med. Jag trodde att det var precis vad jag behövde och kunde inte tänka mig något mer avkopplande och rofyllt än den tysta och ödsliga fjällvärlden! Men det blev en mardrömsresa för jag var alldeles för utmattad för att alls orka med den långa resan och de naturliga kraven på social samvaro, som uppstår när man är på semester tillsammans. Jag ville bara sova och bävade för den långa hemresan som jag visste att jag också var tvungen att klara av innan jag var hemma igen.

Under resan debuterade mina mycket svåra öronproblem. Jag blev mycket överkänslig för ljud, även för vanliga röster, särskilt kvinno- och barnröster, medan mansrösterna gick lite bättre att uthärda. De glada barnrösterna och slamret av bestick, i restaurangen där vi åt, var som tortyr! Jag fick samtidigt en svår tinnitus som störde mig dygnet runt och senare visade hörselprov också på en stark hörselnedsättning på bastonerna.

Så snart jag kom hem igen sökte jag läkare, men det var semestertider och inte så lätt att få en tid. Till slut kom jag till en läkare på vårdcentralen, som trodde att besvären berodde på vätska bakom trumhinnan. Några sköldkörtelprover togs inte, trots det förhöjda TSH-värdet som tagits på samma mottagning fyra år tidigare.

För att göra en lång och plågsam historia kort, så bollades jag mellan vårdcentralen och öronkliniken under ett par månaders tid, utan att egentligen få hjälp av någon av dem. Ordinationen från den första specialisten på öronkliniken blev öronproppar (!!!) och så mycket mer hjälp kan jag inte säga att jag fick, även om jag senare fick ett bättre bemötande.

Diagnosen blev så småningom en misstänkt Menieres sjukdom, men idag misstänker jag starkt att detta bara var ytterligare ett symtom på hypotyreos. Jag fick besked om att det inte fanns något att göra, förrän jag fick svår karusellyrsel, vilket jag lyckligtvis aldrig fick.

Med hjälp av fantastiska kollegor, som ställde upp långt utöver det man kan förvänta sig och med öronpropp i det problematiska örat klarade jag av att vistas på min arbetsplats, även om det i början bara var få arbetsuppgifter jag klarade att utföra.

Idag finns det Försäkringsmedicinska beslutsstödet, som anger att sjukskrivning i upp till 12 månader är befogat vid denna form av problem, men jag fick som sagt ingen annan hjälp än tips om öronproppar och dessutom ett par veckors sjukskrivning, som jag själv fick kräva, när det var som mest akut. Detta tog oerhört mycket energi av mig under de år jag hade som störst problem och ändå försökte klara av att sköta mitt arbete.

Ovan som jag var vid sjukvården, så nöjde jag mig också med situationen som den var, efter det att jag hade bollats fram och tillbaka ett tag. Nu har jag ju förstått att man måste vara mycket mer påstridig och inte ge sig förrän man fått hjälp som fungerar och läkarna hittar rätt.

Dessa erfarenheter bidrog också till att jag inte hade någon tro på att sjukvården skulle kunna hjälpa mig, när jag sedan hade behövt det igen och att jag därför inte ens sökte läkare, när hela min kropp var på väg att ge upp.

Under läsåret 1999-2000 blev jag långsamt bättre och kunde efter ett tag börja arbeta med barnen igen, även om jag var mycket begränsad av min bristande hörsel på det ena örat (till stor del beroende på öronproppen som jag behövde hela tiden). Jag kunde till exempel inte vara ansvarig för uteleken eftersom min riktningshörsel inte fungerade och jag upptäckte hur mycket hörseln spelade in när man har uppsikt över en grupp barn som leker. Jag kunde bara arbeta med ett fåtal barn åt gången och kunde inte leda samlingar eller andra aktiviteter och så vidare.

Jag hade också en massa andra besvär som jag då inte förstod, men som idag gör mig än mer säker på att besvären berodde på en alltför låg ämnesomsättning. De problem jag hade trodde jag var stressrelaterade: att mina ögon värkte så jag var tvungen att blunda/ lägga mig och vila, svullnaderna under fotsulorna som gjorde att jag hade svårt att gå pga smärtan och som företrädesvis förekom på fredagskvällar, på övriga helger och var absolut värst när jag just gick på semester (dvs när jag lät mig slappna av efter en stressfull tid), den ökande migränen, viktökningen, den torra huden, högarna av hår i duschen när jag tvättat håret, sömnproblemen trots den stora tröttheten osv.

Även om det är lönlöst, så kan jag inte låta bli att ibland fundera på hur annorlunda mitt liv sedan kunnat bli, om jag redan då hade fått en diagnos och behandling för min hypotyreos, men hur skulle jag kunnat få det när det inte ens togs prover på ämnesomsättningen?


Sista semestern
Sommaren 2000 hade jag haft öronproblemen i ett år och genom dem och min i övrigt sviktande hälsa hade min kapacitet att klara av arbetet och vardagens övriga krav, skapat en konstant hög stressnivå och den stora tröttheten var nu en naturlig del av livet, även om jag, som vanligt, tänkte att “efter semestern, då…“

Semestern tillbringade jag liggande i en vilstol, på en veranda under tak, där jag betraktade solens gång över bergväggen i min blickriktning. Jag fick maten serverad och flyttade mig egentligen bara mellan sängen, vilstolen, matbordet och toaletten. Oftast hade jag en bok i knät, men det var bara sällan jag orkade ta upp den och läsa några sidor. Jag var helt slut!


Sista halvåret i arbete
Efter semestern mådde jag mycket bättre och kunde jobba utan öronpropp för första gången på ett år. Såg framåt och trodde att nu var det över, började cykla till jobbet för att försiktigt börja öka min kondition efter de senaste årens stora trötthet, men det höll bara ett par veckor.

Tre veckor in på den nya terminen fick jag en rejäl förkylning med en fruktansvärd hosta som ibland nästan golvade mig. Hostan höll i sig hela hösten och ett tag hade jag också problem med bihålorna. På kvällarna hade jag så ont att jag knappt kunde röra huvudet och jag bestämde att jag “i morgon“ måste jag söka läkare för detta, men varje morgon vaknade jag helt utan problem och trodde att det var över. Till slut förstod jag att det nog inte skulle gå över av sig självt och beställde då läkartid och fick antibiotika. Och sen hade jag bara hostan, migränen och den fruktansvärda tröttheten kvar.


Sista veckorna
Vid lucia 2000 slutade jag egentligen att fungera: Jag kunde varken äta eller sova och blev bara tröttare och tröttare. Jag hade absolut ingen ork kvar och blev mer och mer frånvarande, okoncentrerad, rastlös och orolig. På nätterna låg jag klarvaken, eftersom jag inte hade förmåga att varva ner hjärnan från alla intryck jag fått under dagen. Inte blev jag piggare av att inte kunna sova, så nu snurrade det på i snabb takt.

Jag gick omkring som en zombie, närvarande endast rent kroppsligt och med ryggmärgen påkopplad för att sköta jobbet. Jag hade inte ens vett på att stanna hemma! På rasterna gick jag ut och promenerade i området, för jag orkade inte med ett enda samtal eller kontakt till, utan behövde “vädra hjärnan” för att orka med resten av dagen.

För första gången i hela mitt arbetsliv, “satt” jag nu av arbetstiden, vid de få tillfällen jag inte krävdes på aktivitet eller annan respons. Samtidigt var jag så uppvarvad att jag inte klarade av att sitta stilla och vänta på att barnen skulle äta upp när vi åt lunch tillsammans. Då fick jag göra mig ärenden iväg från bordet, för att inte stressa dem med min stress.

Och inget förstod jag och ingen omkring mig reagerade, men vi hade samtidigt ont om personal och all kraft för oss alla gick nog åt till att få dagen att fungera hjälpligt utan några större missöden. Den tiden då man hade en närvarande chef på arbetsplatsen var ju också sedan länge borta ("onödig luft i systemet"), men hade jag blivit sedd och skickad till företagshälsovården så hade nog en del av den skada jag nu ådrog mig kunnat förhindras.

Hemskt när jag nu ser tillbaka på det, men då såg jag ingen utväg ur situationen och här tror jag helt säkert att mina tidigare erfarenheter av sjukvården spelade in. Det var helt enkelt inte någon idé att söka läkare, för jag förväntade mig helt enkelt inte någon hjälp för något, som jag förstod inte skulle kunna botas med antibiotika.


Kraschen
När jag gick hem från arbetet på kvällen, fredagen den 22 december 2000, så var jag nog så slut som en människa kan vara och fortfarande hålla sig upprätt. Jag träffade en granne när jag var nästan hemma, en äldre man som vänligt önskade mig en god jul och jag förstod först inte vad han talade om!

När jag nu väl var ledig och kraven borta, så gick jag mer eller mindre ner i koma och gjorde bara det som absolut förväntades av mig, som att delta i julfirandet på julafton. Jag kallar det för kraschen, när jag tog slut eller när jag gick sönder. Andra kallar det bland annat för att gå in i väggen eller utbrändhet och läkarna använder främst begreppen utmattningsdepression eller utmattningssyndrom.

Jag hade tagit ledigt mellan jul och nyår, vilket detta år blev hela 11 dagar ledigt (!!!), eftersom jag verkligen förstod att jag behövde vila, men jag hade ingen uppfattning om hur illa det verkligen var och hur lång tid som skulle behövas.

Jag började också inse att mina arbetssituation inte var hållbar och bestämde mig under juldagarna för, att efter sommarsemestern skulle jag byta arbetsplats. Det passade också bra, eftersom den del av gruppen jag var ansvarig för, bestod av femåringar som skulle sluta till sommaren för att gå vidare till förskoleklass. Istället för att då börja om med en ny grupp barn på min nuvarande förskola skulle jag kunna göra det någon annanstans, där jag inte tänkte ta en ledande roll i arbetsgruppen.

Så var tanken, men det blev inte verklighet för jag lyckades inte sparka upp mig själv från sängen när det var dags att ta sig till jobbet igen mellan nyår och trettonhelgen. Så jag sjukskrev mig under den veckan och räknade med att en veckas vila till skulle få mig på benen, men inte heller så blev det….


Sjukskrivning
Den 9 januari 2001 var jag tvungen att gå till läkare, eftersom jag fortfarande inte kunde gå till jobbet efter en veckas egen sjukskrivning. Vid läkarbesöket blev jag sjukskriven i två veckor under diagnosen depressiv reaktion/ insufficiens.

Prover togs, bland annat sköldkörtelprover som visade på att TSH=16 (ref 0,2-4,0) och fritt T4=12 (ref 10-22). Referensvärdena varierar beroende på vilket labb de skickas till och förändras även över tiden, så därför anger jag dem i texten varje gång de ändras. Att min dåvarande läkare inte tog det förhöjda TSH-värdet på allvar, ser jag idag som det största misstaget i den vård jag fick. Hade jag fått hjälp för min låga ämnesomsättning redan då, så hade jag kanske haft helt andra förutsättningar att återhämta mig och minimera skadorna på hjärnan?

Två veckorna senare mådde jag lika dåligt och blev fortsatt sjukskriven en månad. Ur journalen: “Lider svårt av energilösheten”, “Hon känner sig frusen och ruggig”, “Thyr Palp u a.”

Läkarens bedömning: “Hade ju visserligen ett förhöjt TSH men fritt T4 fortfarande inom normalgränser. Kontr thyr antikroppar för att se om hon håller på att utveckla en hypotyreos. Symtomatiskt förefaller många symtom dock mera ligga åt det depressiva hållet. Inleder beh med Zoloft.” Zoloft är en antidepressiv medicin som jag fick för att jag var så energilös att det blivit depressivt. Depression är för övrigt ett vanligt symtom på hypotyreos, vilket min läkare inte verkade ta i beaktande.

Nya prover togs: TSH=7,9 och fritt T4=15. Däremot finns ingen uppgift om att TPO verkligen togs vid detta besök.

Första halvåret 2001 hade jag ett enormt sömnbehov och jag sov 17 timmar/dygn, regelbundet som en klocka: 20-11 och 15-17. Jag kunde helt enkelt inte hålla mig vaken mer! Därefter minskade det till ca 12-15 timmar- dygn efter dygn, vecka efter vecka, månad efter månad, år ut och år in.

Februari 2001: Ur journalen: “Kroppen känns dock fortf tung. Tappar hår.” TPO togs: 79 U/ml (gränsvärde 50 U/ml).

Från besöket i mars finns ingen journalanteckning, läkaren var själv mycket stressad och blev därefter långtidssjukskriven.

April 2001: Ny läkare. Inga prover.

Juni 2001: Höjer den antidepressiva medicinen från 50 till 100 mg.
TSH=3,8 och fritt T4=12. Alltså helt inom den referens som gällde då.

Nu finns det läkare som hävdar att behandling bör prövas vid TSH över 2,5 och att ett TSH på 1,0 skall eftersträvas när man är under behandling. När det gäller fritt T4, så har jag märkt att jag behöver komma upp i åtminstone 17-19 för att hjärnan skall börja fungera, så även om 12 är inom referens så är det alldeles för lågt för mig. Både TSH och T4 är dessutom individuella och referensvärdena ett genomsnitt av vad befolkningen har, men oftast finns ju ingen information om vad man hade som frisk- vilket är det värde som borde vara referensen!
En mycket bra artikel om detta finns på Hypotyreos.info: Artikel ur Primärvårdens nyheter (pdf).

Byter senare från Zoloft till Efexor, en annan antidepressiv medicin. Att depressionen bara är ett symtom på den låga ämnesomsättningen missar även denna läkare, annars kunde man ju tänka att om den antidepressiva medicinen inte fungerar så skulle man ju kunna tänka om- men det finns väldigt många olika sorter och doser man kan testa så den tanken ligger nog långt borta. De antidepressiva medicinerna har ju varit en kassako för läkemedelsbolagen, så marknadsföringen är massiv. Inte som för hypotyreos, där det i princip finns en medicin att välja på och där patentet gått ut för länge sedan. Vem skulle lägga pengar på att forska om och marknadsföra en så billig medicin?

Förbereder nu för arbetsträning, vilket tar lite tid eftersom handläggaren på Försäkringskassan inte har tid med mig förrän efter jul.


Arbetsträning
Maj 2002 till januari 2003: Arbetstränar i lugn miljö i ett skolbibliotek där jag stortrivs och där jag helt kan styra arbetsbelastningen själv. Jag arbetar 2,5 timmar per dag, fyra dagar i veckan och det fungerar bra de första två veckorna, men blir sedan tyngre och tyngre.

I september är alternativet att sluta helt eller gå ner i tid. Både jag och min läkare vill helst att jag fortsätter så jag fortsätter arbetet på 2 x 2 tim/vecka, trots att det egentligen är emot Försäkringskassans regler om att lägsta nivån är 10 timmar/vecka. Att vända på veckan så att jag har 5 dagar ledigt och arbete 2 dagar, gör det lite lättare under några veckor, men sedan blir det åter tyngre och tyngre att klara av det. I slutet av januari tvingas jag ge upp helt.

Under denna tid tas inga nya prover alls.


Diagnos
April 2003: Får tid hos Företagshälsovården och där tas nya sköldkörtelprover: TSH=6,4 och fritt T4=14. Får provresultaten hemskickade för att själv ta kontakt med Vårdcentralen för behandling.

Maj 2003: Skickas av Försäkringskassan på en Arbetsförmågeutredning. Jag har då med med provsvaren som jag nyss fått från Företagshälsovården. En docent i psykiatri gör där bedömningen:

“Enligt min uppfattning uppfyller xx alla kriterier på en obehandlad hypothyreos. Det är därför angeläget att, en bedömning av en invärtes medicinare med metabolisk inriktning kommer till stånd och behandlingen av hypothyreosen startar snarast möjligt. Hennes astenoemotionella syndrom och hennes depressionssjukdom är helt sekundära till detta.”

“Insatt behandling med Efexor 37,5 mg har hjälpt henne men dubblerad dos har ökat overklighetskänslan. Detta är en mycket vanlig anamnes vid ett organiskt betingat psykosyndrom som pat företer en klassisk bild av.”

“Man måste notera, att en kombination av Efexor och t ex Trijodthyronin torde vara mycket fördelaktigt i det här fallet.”.

Han namnger också en endokrinolog som är bra på det här, men när jag vid en provtagning på Vårdcentralen nämner det för sköterskan blir jag nästan utskrattad: “Ämnesomsättningen är nästan det lättaste att ställa in, det är bara att följa blodproverna“. Vilket jag nu vet är en av de största osanningarna inom vården.

Rådet om trijodthyronin har jag också tagit upp då och då under åren och frågat om det är den medicinen jag äter och antingen inte fått något riktigt svar alls eller ett “i princip”.

Vilket jag nu vet var fel, eftersom den medicin jag åt, Levaxin, endast innehåller lagringshormonet T4, tyroxin. Det är tänkt att ombildas till det aktiva hormonet T3, trijodthyronin, i kroppen, vilket nyare forskning visar är ett problem för vissa patienter. Trijodthyronin, som skulle vara så bra just för mig, är det som finns i medicinen Liothyronin.

En nypublicerad pilotstudie visar också på att det verkar som om vissa patienter kan ha problem genom att det omvandlade hormonet från Levaxin inte kan ta sig genom blodhjärnbarriären och därför fortsatt saknas i hjärnan trots att det finns att tillgå i blodet. Jag är helt övertygad om att det är fallet för mig och därför har jag tyvärr förlorat ännu fler år innan jag fått hjälp att må bättre.


Levaxinbehandling
Juni 2003: Min läkare har slutat och en ny läkare på Vårdcentralen börjar behandlingen med 50 mcg Levaxin. När jag berättade att jag tidigare utretts för sköldkörteln för att jag legat “på gränsen”, tittade han skeptiskt på mig och ansåg att “på gränsen” var konstigt uttryckt, vilket jag kan hålla med om nu när jag satt mig in i hur ämnesomsättningen fungerar och vet att jag har haft TSH-värden på både 16 och 7,9 utan att det följts upp. Nu är mitt TSH=4,3 och fritt T4=12.

Augusti 2003 har jag behandlats med Levaxin under ett par månader och nya prover visar: TSH=3,2 och fritt T4=12. Behandlingen ändras inte.

Flyttar därefter ifrån kommunen och byter då även vårdcentral. På den nya vårdcentralen tas inga nya prover av sköldkörtelhormonerna, trots att jag är där regelbundet för bland annat nya sjukintyg.

Maj 2004: Mår sämre igen och läkaren undrar om jag har gjort något särskilt när han får resultatet av de blodproverna: TSH=35,15 (ref 0,1-4,0) och fritt T4=13 (ref 9-22). Han ber mig öka Levaxindosen med en halv tablett extra per dag, vilket innebär att jag tar 75 mcg.

Juli 2004: Söker akut efter att ha mått fruktansvärt dåligt den senaste månaden. Jag orkade absolut ingenting, låg bara inne och grät, mådde sämre än jag gjort någon gång tidigare och längtade ut i sommaren utanför fönstret utan att orka ta mig ut. TSH=4,3 och fritt T4=14. Levaxinet ökas till 100 mcg.

Ännu hade jag ingen som helst insikt i hur ämnesomsättningen påverkade mig, utan var helt inriktad på att få bukt med utmattningsdepressionen och var mest irriterad av att läkarna la så stort fokus på sköldkörteln när jag mådde så dåligt av min utmattning. Vad lite jag visste!

September 2004: TSH=0,18 och fritt T4=17.

Mars 2005: TSH=0,89 och fritt T4=14.

Oktober 2005: TSH=0,65 och fritt T4=14.

September 2006: TSH=2,3 (ref 0,2-4,0), fritt T4=17 (ref 10-22), fritt T3=4,0 (ref 3,3-6,0).

April 2007: Sökte för försämrad hörsel och fick remiss till en annan öronklinik och fick åter diagnosen Menieres sjukdom. Jag har nu mycket dålig hörsel på högerörat, för dålig för att jag skulle ha hjälp av hörapparat, enligt läkaren.

Under våren 2007 har jag haft en mycket bra period, orkat mer och varit mer stabil än på många år, men tyvärr finns inga sköldkörtelprover tagna här.

 
Juli 2007: TSH=1,9, fritt T4=15 och fritt T3=4,1.

Under sommaren 2007 deltar jag i Trädgårdsrehabilitering och arbetsträning och är därefter helt slut igen. All den energi jag hade under våren är som bortblåst och det skall ta ett halvår innan jag åter kommer mig upp över ytan och kan börja fungera någorlunda i vardagen.


Börjar inse att hypotyreosen kan vara mitt huvudproblem
Sommaren 2008 flyttar vi tillbaka till den kommun vi lämnade några år tidigare. Jag byter då åter läkare och vårdcentral.

Jag har under sommaren sett en artikel om ett forskningsresultat (Bo Wikland), där det visade sig att många kvinnor som egentligen har hypotyreos istället fått utmattningsdiagnoser. Jag tar upp detta med min nya läkare, som inte visar något som helst intresse för frågeställningen om det skulle kunna vara så för mig. Hans fru "brukar också tro att allt hon läser i tidningen passar in på henne".

September 2008: TSH=2,3 (ref 0,3-4,2), fritt T4=17 (ref 12-22) och S-T3= 1,6 (ref 1,3-3,1).

Under våren 2009 börjar jag läsa in mig på ämnet hypotyreos, sköldkörtel och ämnesomsättning. Jag hittar också till Turtles sköldkörtelforum som då nog är det enda ställe för oss med sköldkörtelsjukdomar, där vi kan samlas och hjälpa varandra. Här förstår jag för första gången att jag inte är ensam om detta, att det finns andra mediciner än Levaxin och att andra komplikationer gör att medicineringen inte verkar fungera för en stor del av medlemmarna. För första gången på länge börjar jag få hopp om livet igen.

April 2009: Jag blir nu utförsäkrad, eftersom det inte är "trovärdigt" att jag fortfarande mår så dåligt efter alla år med utmattningsdepression. Att jag anför min hypotyreos som skäl och ber om ytterligare tid för att pröva bättre medicinering hjälper inte alls. Nu skall ju alla "fuskare" och arbetsovilliga sättas i arbete! Problemet är ju att jag ändå inte kan arbeta- ersättning eller ej. Så nu får min man hela försörjningsansvaret för mig. Mer om detta finns här: Mina tre år som utförsäkrad.

Under våren har all min energi gått åt till att försöka påverka Försäkringskassans beslut, men när utförsäkringen är ett faktum kan jag nu åter rikta min energi på att få hjälp för min hypotyreos:

Maj 2009: Söker läkare igen, denna gången mer påläst och med syftet att få en remiss till endokrinolog. Nu är min plan att jag vill öka Levaxinet till optimala värden och om det inte hjälper, så vill jag prova Liothyronin. Därefter är planen att jag vill pröva Naturligt sköldkörtelhormon om jag fortfarande mår dåligt. Genom att ta ett steg i taget så hoppas jag att det skall bli lättare att få med läkarna på tåget och att jag och läkaren skall se oss som ett team som jobbar mot samma mål, att jag skall må så bra som möjligt. För mig fungerade denna taktik, även om det gjorde att det tog lite tid att nå slutmålet. Men med tanke på alla år jag redan förlorat, så kändes tiden i detta sammanhang som försumbar. Jag såg heller inget självändamål att pröva andra mediciner än Levaxin om det nu var så att jag klarade mig på det. Det hade absolut varit det enklaste!

Läkaren vill börja med att ta prover: TSH=9,1, fritt T4=17 och S-T3=1,5. TPO=734 (ref <100).

Läkaren ringer upp mig när provsvaren kommit och säger till mig att öka Levaxindosen med 25 mcg så att jag äter 125 mcg/dag. Några dagar senare ringer han igen och berättar att han skickar remiss till Endokrinologen för att jag har avvikande provsvar. Remissen kommer senare i retur.

Juni 2009: TSH=2,8 och fritt T4=17. Semestertider och därför telefontid med annan läkare, som tycker att jag ligger bra, men som ändå går med på att jag ökar Levaxinet något: +12,5 mcg=137,5 mcg.

Augusti 2009: TSH=1,2 och fritt T4=19. Så högt T4 har jag inte haft på alla år som “sjuk” och jag är minst lika stabil som under "den goda våren" 2007!

September 2009: Telefontid. Läkaren tycker att jag ligger bra, men när jag hänvisar till Bo Wiklands tes om att ett nedpressat TSH kan vara gynnsamt vid en autoimmun inflammation i sköldkörteln, så går han med på ytterligare ökning: +12,5=150 mcg.

November 2009: Trots ökad medicinering har TSH höjts från 1,2 i augusti till 1,7 nu. Fritt T4=19.


Liothyronin
Vid telefonsamtal med min läkare ber jag att få pröva Liothyronin och hänvisar bl.a. till den nya danska studien som just publicerats. Läkaren vet inget om medicinen, men går med på att jag skickar information.

Nytt prov: TRAK=<0,4 (ref <1,0). Jag får i alla fall lov att öka Levaxinet till 175 mcg så länge, trots att jag “ligger så fint”.

December 2009: Jag undrar hur det går med min begäran om Liothyronin och får veta att läkaren skall sluta, men att han lämnat över informationen till en annan läkare som jag får tid hos.

Nya läkaren tror inte så mycket på det, men tycker att jag skall få prova eftersom jag själv är övertygad. Bra inställning, tycker jag! Han skriver ut 20 mcg/dag och jag startar försiktigt med 5 mcg/dag samtidigt som jag minskar Levaxinet till 150 mcg igen.

Januari - februari 2010: Har kontakt med läkaren som tycker att det är okej att jag höjer Liothyronindosen till 40 mcg, eftersom jag inte märkt någon förbättring på 20 mcg. Höjer därefter till 50 mcg, på eget bevåg, men sänker den nästan genast då jag får hjärtklappning och yrsel av ökningen. Ligger därefter kvar på 40 mcg, som nu verkar vara den ideala dosen.

Jag har nu fått min hjärna tillbaka! Jag kan tänka, koncentrera mig, komma ihåg saker igen och det bästa av allt, min återhämtningsförmåga genomgått en drastisk förbättring! Jag blir nu inte sängliggande i veckor (eller som sämst- i månader) efter att jag tröttat ut mig. Nu kan det räcka med en dag för att jag åter skall fungera! En drastisk förbättring av min livskvalitet!

Mars 2010: Ny läkare igen. TSH är mindre än 0,001 så hon ber mig sänka Levaxinet från 150 till 100 mcg.

April 2010: TSH är mindre än 0,006 och fritt T4=13. Sänker Levaxinet till 75 mcg.

Juni 2010: TSH=0,008 och fritt T4=8,8. S-T4=58 nmol/L (ref 66-181). Levaxinet sänks till 50 mcg.

Augusti 2010: TSH är mindre än 0,006 och fritt T4=9,1. S-T4=54 nmol/L.

September 2010: Levaxinet sänks till 25 mcg.

Oktober 2010: TSH=0,02 och T4=5,8. S-T4=41 nmol/L.

November 2010: Börjar åter arbetsträna, nu med städning på ett äldreboende. Och det fungerar! Med hjälp av den återhämtningsförmåga Liothyroninet har gett mig, så kan jag faktiskt klara arbetsträningen utan att krascha igen! Det är nog det främsta beviset på vad Liothyroninet betytt för min kropp- efter ett decennium när jag knappt klarat av att sköta min egen hygien kan jag nu först arbetsträna och därefter påbörja ett städjobb om 10 timmar/vecka.


Naturligt sköldkörtelhormon / Armour Thyroid
April 2011: Ber min läkare om en licensansökan för att få pröva Naturligt sköldkörtelhormon. Hon skriver en remiss till Endokrinologen för att de skall bedöma det. Remissen avvisas först, men efter påtryckningar från min läkare tas jag ändå emot.

Maj 2011: TSH=0,6 (ref 0,4-5,0), fritt T4=7 (ref 10-22) och fritt T3=4,0 (ref 3,3-6)

Besök hos endokrinolog som går med på att skriva en licensansökan. Jag får också reda på att när man tar Liothyronin, så kan man inte gå på sköldkörtelvärdena i blodet vid inställning av medicinen. TSH pressas pga Liothyroninet, inte pga att man har för mycket hormon, om jag förstår det rätt. Då skulle det alltså kunna vara så att jag tagit bort alltför mycket av det Levaxin jag skulle behövt. Är det därför min återhämtning kom av sig? Får iallafall godkänt att öka Levaxinet till 50 mcg under tiden processen för naturligt sköldkörtelhormon pågår.

Juni 2011: Får licensförfrågan och recept från läkaren. Felaktigheter gör att jag väljer att skicka tillbaka istället för att lämna den till apoteket.

Juli 2011: Lämnar in ansökan och recept på apoteket. Får brev från läkaren om att min licensansökan beviljats och att jag skall ta nya prover efter 6 veckor. Kontaktar apoteket som inte vet när de kan få in den, då den är restnoterad. Får sedan besked om att den kommer i början av augusti.

22 juli 2011: Har nu hämtat den första burken Armour Thyroid från apoteket och tar den allra första tabletten! Samtidigt slutar jag med både Levaxin och Liotyronin. Enligt min läkares ordination, men ändå ett misstag, eftersom det innebar att jag dippade rejält pga för låg dos av sköldkörtelhormon under inställningsperioden.

Under den här perioden bloggade jag ganska frekvent och jag länkar till inläggen här för den som är intresserad av mer detaljer: Dag 3, Dag 4, Dag 5 och 1 vecka.

Augusti 2011: Ökar dosen till 1½ tablett /dag. Semestern tar slut och jag ökar dosen till 2 tabletter /dag.
Tinnitus, 2 veckor, Sista semesterveckan, Tredje veckan, Mer om tredje veckan och Fyra veckor!

September 2011: Jag klarar inte av att jobba de 10 timmar per vecka som jag skall, jag tar nya prover: TSH=1,8, f-T4=10 och f-T3=4,5. I slutet av månaden höjer jag till 2½ tablett/vecka.
8 veckor och 9 veckor.

Oktober 2011: Fortsatt sjukskriven, men endokrinologen vill ha nya prover innan jag kan öka dosen ytterligare. Provsvar: TSH: 0,07, f-T4: 12 och f-T3: 5,1.
12 veckor.

November 2011: Börjar jobba igen, har problem med den nya licensen jag behöver för att inte stå utan medicin och får klartecken till att öka dosen till 3 tabletter /dag.
Redan november!

Januari 2012: Läkarbesök och nya provsvar: TSH= 0,01 och f-T4= 15.
Väntan...

Våren 2012: Mera väntan..., Licensen klar!,  Ingen medicin i sikte..., Innehållsrik onsdag och "Friskskrivning".

Maj 2012: Provsvar: TSH= 0,01 och f-T4= 16.

Sommar 2012: Nuläget och 1 år sedan första tabletten.

Sommar 2013: 2 år med Armour Thyroid!, Medicinering och Augusti 2013.

Hösten 2013: Ny höjning av Armour, Höjningen av AT fungerade, September 2013,

Oktober 2013: Proverna visade på ett TSH på 0,01 (ref 0,2-4) vilket är normalt när man tillför det aktiva hormonet trijodthyronin, T4 på 15 (9-22) och T3 på 5,0 (2,5-5,6).
Oktober 2013

2013 ur min synvinkel


Salivkortisoltest, CT3M och progesteronkräm
I början av året skickar jag ett salivkortisoltest till ett labb i USA. Provsvaret visar på att mitt kortisol är ojämnt under dygnet och att jag borde ligga högre på morgonen samt att jag är östrogendominant, dvs att balansen mellan östrogen och progesteron är rubbad. 
Ordlista och salivkortisoltest

Jag börjar nu testa CT3-metoden och dessutom att tillföra progesteronkräm 12 dagar per månad och blir under våren betydligt stabilare än tidigare.
Salivkortisoltest, CT3M och östrogendominans

Juni 2014: TSH= <0,01(ref 0,4-4,0) f-T4= 15 (10-22) och f-T3= 4,7 (3,3-6,0).

Augusti 2014: TSH= 0,01, f-T4= 14 och f-T3= 5,0.

November 2014: Tillbaka till endokrinologen för ny licensansökan. Han är mycket nöjd med mina prover eftersom jag ligger stabilt och mår rätt bra efter förutsättningarna- även om jag aldrig kommer att få tillbaka hela min funktionsförmåga igen.

Jag har tidigare haft svårt att hålla min kaliumhalt uppe, vilket tex medfört en ambulanstransport till sjukhuset vid hjärtsvikt, men nu ligger jag ganska stabilt strax innanför referens. Läste någonstans att detta kan ha att göra med kortisolproduktionen, att kortisolet påverkar kaliumhalten och i så fall så är det ju ett mer objektivt mått på min ökade funktionsförmåga än att jag bara minskat mitt sömnbehov och känner mig piggare.


Hårmineralanalys
Våren 2015 beställer jag en hårmineralanalys som jag senare får svar på och som jag under 2 månader tar en kur med särskilt anpassade kosttillskott som skall balansera mina näringsnivåer. Mer om detta i 4 år med Armour Thyroid samt erfarenheter av CT3M, progesteronkräm och hårmineralanalys.

September 2015: Jag har nu ätit strikt LCHF-kost under sommaren samtidigt som jag under två månader ätit de speciellt anpassade kosttillskott som skall kunna förbättra min hälsa på sikt. När jag nu tar årets sköldkörtelprover så visar det sig att både T3 och T4 höjts rätt kraftigt, efter att ha legat rätt stabilt under de senaste åren.

TSH ligger som tidigare på <0,01 vilket oroar min allmänläkare, men som enligt endokrinologen är det normala när man tillför det aktiva hormonet trijodthyronin. Fritt T4 har höjts från 14 förra året till 20 pmol/L nu. Fritt T3 har gått från 5,0 till 6,0 pmol/L. Detta känns mindre bra, då gränsen ligger på 6,0 och jag är rädd för att bli övermedicinerad.  Jag sänker därför dosen av Armour Thyroid från 3 till 2,5 tabletter/dag och planerar att ta nya prover om 2 månader i samband med att jag skall på nästa läkarbesök.

November 2015: TSH= 0,01 (ref 0,2-4,0), fritt T4= 13 (ref 9-22) och fritt T3= 3,6 (ref 2,5-5,6). T3 och T4 har alltså sänkts rejält med den lägre dosen och jag återgår därför till 3 tabletter/dag, men sänker dosen till 2,5 tabletter två dagar per vecka. Endokrinologen tror att det ökade värdet i förra proven kan bero på skillnader i dosen av det aktiva ämnena i tabletterna, eftersom det handlar om levande vävnad. Så kan det ju vara, men jag tror även att de specialanpassade näringsämnena och den strikta lchf-kosten kan ha haft en betydande inverkan. Det kommer ju att visa sig framöver.

Annars är det mest fantastiska att jag har kunnat sänka mitt sömnbehov med en timme sedan i våras. Nu sover jag kl 22-08, tidigare 22-09. Eller ja, jag lägger mig kl 22, men somnar kanske inte förrän en halvtimme senare. Även detta är ju en klar förbättring från de 17 timmar/ dygn jag startade med 2001 och de 12-14 timmar/dygn jag behövde sova fram tills dess att jag fick börja pröva Liothyronin 2010. Med Armour Thyroid kunde jag 2011 sluta sova middag, de 2 timmar varje dag som min kropp tidigare krävt, vilket var en enorm förbättring av min livskvalitet. Mitt sömnbehov landade då på ca 11 timmar dygn, vilket nu sänkts med ytterligare en timme till ca 10 timmar. Fortfarande för mycket, men åtminstone på rätt väg. Annars har jag inte märkt så stor skillnad i mitt mående, mer än att hjärtat bankat på hårdare när jag sänkte dosen, vilket gör att det nu blir skönt att återgå till den ursprungliga dosen igen.



29 kommentarer:

  1. Ja du har haft en lång resa så tråkigt att det ska behöva vara så,det bästa för både sjukvården och patienten vore att utreda ordentligt så snart som möjligt.
    Jag har varit sjukskriven tre månader helt sen trappat upp och är snart uppe i min 75% tjänst.
    Efter vad dom påstår utbrändhet,men funderar om det inte är mina världen på thyrodiea som orsakat detta.har avvikande provsvar på dessa,yr koncentration,irriterad,stressad,håglös.
    Ska nu ta nya prover på Tsh i slutet av denna månad,och se vart det leder.

    SvaraRadera
  2. En fråga till har du gått ner i vikt efter medicinering,jag har också fått viktökning.

    SvaraRadera
  3. Hej Britt!
    Har du själv tagit del av dina provsvar? Det är annars bra att be om att få utskrifter av provsvaren så att man själv kan läsa på utifrån hur de ser ut. I olika grupper, tex Sköldkörtelföreningens FB-grupp, kan man sedan få hjälp av andra erfarna patienter om hur de tänker om provsvaren, utifrån sin egen erfarenhet och de kunskaper de snappat upp under vägen. Tillsammans med sin läkare kan man då diskutera vidare om vad man skulle kunna göra. Tyvärr så är det ju så att kunskapen om hypotyreos och behandlingen för den, har visat sig vara ganska ytlig hos många allmänläkare.

    Att bara ta prov på TSH är också ett ganska trubbigt mått på ämnesomsättningen. Många läkare tar även fritt-T4 för att få en bättre utgångspunkt för sin bedömning och allra bäst är om man även kan få ta fritt-T3 som ger en god bild av hur god tillgången på det aktiva hormonet, T3, är i kroppen. Detta är dock inte "standard" enligt många läkare.

    Jag gick upp ca 30 kilo under åren innan jag kraschade och fram tills jag fick Liothyroninet 2010. Eftersom Levaxinet inte fungerade för mig, så fick jag inte någon lindring i mina symtom av det, inte heller när det gäller vikten. Från det att min ämnesomsättning började fungera bättre igen så har kilona runnit av mig i lugn takt och jag har ca 5-10 kilo kvar innan jag nått min normalvikt. Nu har jag även ätit LCHF och likande de senaste åren, men viktnedgången påbörjades när min ämnesomsättning började fungera mer normalt igen. Och naturligtvis inverkar det väl att jag genom den minskade tröttheten blivit mer rörlig och inte heller behöver försöka skaffa energi (för att mota den fruktansvärda tröttheten) genom att tillföra energi via munnen.

    Nu har vikten aldrig varit ett stort problem för mig, men jag vet ju att många ser den som det största problemet med en låg ämnesomsättning. För min del hade jag så väldigt många andra, mycket värre symtom, som jag led så mycket mera av. Men jag vet att väldigt många andra inte KAN gå ner innan de fått en fungerande medicinering, vilket kan vara Levaxin för en del, men som inte funkar för alla.

    Att läsa på och ta ställning till om man skall tillföra olika kosttillskott som kan främja ämnesomsättning och binjurefunktion, kan vara ett sätt att hjälpa sin kropp att fungera bättre. Att ta ställning till om man är beredd att förändra sin livsstil genom att begränsa tillförandet av kolhydrater är ett annat. På http://hypotyreos.se/egenvard.html finns många idéer om hur man kan hjälpa sin kropp att må bättre.

    Andra vanliga orsaker till svår trötthet kan vara d-vitaminbrist, b12-brist eller järnbrist, men detta brukar oftast kollas när man söker för trötthet. Är det inte gjort så kan det vara värt att det görs.

    Lycka till med din hälsa och hoppas att du snart mår bra igen!

    SvaraRadera
  4. Hej!
    Tråkigt att höra att din resa varit så lång! Uppskattar din blogg, intressant!
    Min resa har också varit lång och fått dålig hjälp. Jag tar nu levaxin och Liothyronin. Du har ju tagit en del blodprover och undrar om du kan svara på mina frågor som jag försökt googla mig till. Jag undrar när man skall ta blodprover, TSH, fritt t4 och fritt t3, hur många timmar skall man sluta med levaxin och liothyronin. Levaxin är ju långtidsverkande så det spelar ju inte så stor roll.Tanke på att försöka få en bra uppfattning av rätt dos på liothyronin så är det väl rätt avgörande när man tar sista liothyronintabletten. Läste någonstans 24 h och en annanstans att man inte skall ta det samma dag. Men då kan det verkligen fluktuerar beroende på hur många timmar innan. tex tar jag sista dosen kl15 dagen innan och tar blodprovet kl 08. Och sen så tänker jag såhär. Om man tar liothyronin 24 h innan, då motsvarar det väl inte det när man tar det, dvs de timmar efter man tagit liothyroin. Då borde blodprovet vara markant högre än om man tagit tabletten dagen innan. Tar man med det i beräkningen? Hur tänkte du och vad sa dina läkare när de analyserade provsvaren och när du skulle ta tabletterna innan?

    Tycker inte jag får så stor klarhet i detta och tänker att det är väl en bra pusselbit att kunna optimera mina förutsättningar att bli bättre. Sen skulle jag vilja prova naturligt sköldkörtelhormon men så långt har jag inte kommit än :) i så fall om jag lyckas få naturligt sköldkörtelhormon tänker man samma där var det gäller tid att ta tabletten innan?

    Hoppas du mår väl!

    SvaraRadera
  5. Hej Fia!
    Tyvärr så är vi inte ensamma om att ha haft en lång resa innan vi fått hjälp för vår mycket vanliga och kroniska folksjukdom, vi är hur många som helst. Det som är positivt är att medvetenheten börjar vakna, så att det blir lättare och lättare att läsa på och förstå sin sjukdom och därigenom också kunna begära den hjälp man behöver. Viss forskning görs ju också- men det går alldeles för långsamt om man tänker på vilket stort samhällsproblem detta är!

    När det gäller dina frågor om blodprover så kan jag nog inte ge de svar du är ute efter, men när man rekommenderar att inte ta Levaxinet på morgonen innan man lämnar prov så antar jag att det är eftersom det är så man har "ställt in" referensvärdena så från början.

    Tidigare var det ju också så att i princip alla tog sin Levaxindos på morgonen, eftersom det var vad läkaren skrev på receptet. Då blev det ju ca 24 timmar innan man tog provet, men idag har ju många upptäckt att de mår bättre när de tar dosen på kvällen och då blir det ju bara tolv timmar. Jag kan ju tänka att om man tagit den på morgonen innan man går till labbet så kan det finnas mycket av det syntetiska T4 som fortfarande skvalpar omkring i blodet och att det då blir det man mäter och att det därför är lämpligt att det går några timmar emellan, men det är ju bara mina spekulationer.

    Jag vet ju att vissa labb undrar när man tog senaste dosen och då vill ha ett klockslag, men jag vet inte om det är för att de på något vis använder den informationen när de sedan tolkar proverna. Troligen inte skulle jag gissa eftersom sjukvården i allmänhet är ganska fyrkantig när det gäller hypotyreos. Så du kan nog ha en poäng i att det kan påverka TSH något om man har tagit tabletten 12, 24 eller 36 timmar innan, men det kan ju tex även kaffedrickning eller en pågående infektion också göra och TSH är ju i vilket fall inget precisionsinstrument... Det utgår inte från forskning utan från ett konsensusbeslut bland endokrinologerna och tyvärr har det ju blivit ett problem för de patienter som får vänta på diagnos innan TSH kommer ikapp symtomen och sjukdomen. Det är i varje fall så jag förstått det, lekman som jag är.

    Med Liothyroninet har jag inte tänkt på detta alls, men låtit bli att ta den på morgonen innan provtagning, vilket även gäller NDT. För mig var det så att min läkare inte hade så mycket kunskap, så jag började med 1/4-delstablett och inte en hel som han förslog (eftersom jag själv läst på) och sedan höjde jag i långsamma steg tills jag fick "hypersymtom", dvs hjärtklappning och snabb puls. Då sänkte jag till steget innan, vilket för mig blev 2 tabletter (40 mcg) och sedan låg jag på den dosen.

    Problemet blev mer att den nya läkaren jag fick i den vevan ville sänka Levaxinet (eftersom jag vägrade sänka Liothyroninet) eftersom mitt TSH blev så pressat, vilket varken läkaren eller jag hade kunskap om vid det tillfället, att det är helt naturligt och att det är en av effekterna av att man tillför T3/ trijodthyronin. Detta är fortsatt ett problem för mig nu när jag äter NDT, att jag hela tiden måste försöka övertyga allmänläkarna om att det inte är ett problem att TSH är pressat med min medicinering och att jag känner mig trygg med att endokrinologen förklarat att det är så det skall vara. Ibland skulle det vara så skönt om det var läkarna som var pålästa!

    Längre än så här får en kommentar inte vara, så fortsättning följer....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fortsättning från ovan: När jag började med Armour Thyroid så sa endokrinologen att jag skulle sluta med Levaxin och Lio ena dagen och börja med AT nästa- och det var ett misstag eftersom jag blev jättedålig av bristen på sköldkörtelhormon i kroppen! Det tog flera månader innan jag kom upp i en dos som jag kände var okej och kroppen började fungera igen. Så där gick jag bara på mitt mående och det var nog jag som sa att nu funkar det. Naturligtvis så togs prover under tiden och innan doshöjning, men endokrinologen utgick från vad jag ansåg vilket jag tycker är vettigt eftersom det är jag som känner min kropp.

      Så kontentan av detta blir nog att proverna kan man ha för att se till så att man ligger någorlunda inom referens, men att fininställningen görs bäst med att man tar puls och temp samt förstås känner hur man mår. Det finns (ett fåtal) läkare som använder puls, temp och blodtryck för att kontrollera hur man ligger, men för de flesta är detta något man får ta ansvar för själv. Sköldkörtelföreningen har en Facebook-grupp där det finns många som har kunskap om detta, så jag kan rekommendera dig att gå med där för att få bättre svar än jag kan ge. Naturligtvis så får du gärna återkomma till mig med, om du har ytterligare frågor när du läst detta.

      Lycka till med din medicinering och ditt mående!
      Elisabet

      Radera
    2. Av misstag råkade jag ta bort ett inlägg som Fia skrivit den 15 juni. Jag publicerar det därför här igen:

      Hej
      Tack så jätte mycket för tog dig tid att skriva till mig. Jag blev dålig strax efter jag fått ditt svar och därför inte kunnat tacka förrän nu. Jätte tacksam för ditt svar.
      Ja tråkigt nog verkar det vara många som inte få så bra hjälp, men som sagt bra att medvetenheten ökar. Skönt att man kan läsa på mycket själv. Fast man önskar ju förstås att läkarna har samma kunskap.
      Ja det känns precis som du säger att det borde vara en del t4 kvar i blodet om man tar det samma morgon.
      Tack för din information :)
      Det låter inte alls smart att sluta med levaxin och lio tvärt och samtidigt sätta in Armour thyroid. Tråkigt att höra att det tog lång tid för kroppen att komma tillbaka.
      Tack för tipset om Facebookgruppen!
      Trevlig sommar!
      Med vänliga hälsingar
      Fia

      Radera
  6. Tack för att du delar med dig av din historia! Oerhört tråkigt det här med läkare som inte är pålästa...
    Själv har jag varit extremt och frånvarande samt diverse symtom som eskalerat under ett års tid. Frånvaron har nu nått en sådan gräns att jag undviker att ens sätta mig bakom ratten, och sova är det enda jag kan tänka på hela dagarna..
    Tog tsh förra året som visade på 3,1 (ref 0,4-4) och min läkare sa att det var helt normalt, och han var övertygad om att mina symtom var pga psykisk ohälsa. Han försökte flertal ggr övertyga mig om att jag troligen led av ångest, och ville skriva ut antidepp, men jag vägrade. Till slut började jag läsa på lite själv, och begärde nyligen ett nytt tsh-prov (vilket läkaren blev störtsur över, och slängde på luren i örat på mig i princip). Detta nya prov visade tsh 3,8 (ref 0,4-4) .
    Har nu bokat tid hos en ny läkare för att få chansen att bolla ev hypotyreos med någon kunnig!
    En fundering jag har dock inför detta besök är om tsh kan variera i åldersgrupper? Läste nånstans på en "halvseriös" sida att dessa referensvärden kan vara något felaktiga för yngre personer? Är bara 22 år gammal. Där jag läste (minns ej vart) så påstods det att det är mer normalt att friska äldre (typ 55år+) kan råka hamna bland de övre referensvärdena (runt tsh 3-4) och är friska, men yngre friska brukar oftast hamna runt typ tsh 1-2 men inte högre! Som sagt, vet ej om detta verkligen stämmer, men om det gör hade det varit ett bra argument mot ännu en ev opåläst läkare..
    Önskar dig ett så gott tillfrisknande som möjligt! Och hade du haft lust att svara en rad hade jag varit väldigt tacksam :)

    Mvh Christina

    SvaraRadera
  7. Oj, "extremt TRÖTT och frånvarande" ska det ju stå.. Dubbelläste ändå flera ggr, haha
    /Christina

    SvaraRadera
  8. Hej Christina!
    Tråkigt att höra att du har så svåra problem och ändå inte får hjälp. TSH är individuellt och det går inte att säga att om man har ett visst TSH så mår man si eller så, även om det är så många läkare hanterar det idag. Att åldern på något vis skulle spela in i hur högt TSH man har, det har jag aldrig hört talas om, men det kan ju vara så ändå för jag kan verkligen inte allt om denna komplexa sjukdom. Men det kan ju också vara så att med tanke på hur dåligt diagnostiseringen fungerar idag så kanske många hinner komma upp i åren innan de ens får en diagnos- oavsett när man egentligen borde ha fått den?

    Det finns en artikel som varit publicerad i Primärvårdsnytt och som Hypotyreosföreningen har lagt ut på sin sida, Hypotyreos.info. Där kan man läsa att 2,5 i TSH borde räcka för att man skall få pröva behandling om man har samtidiga symtom, vilket du ju har. Vissa har lyckats få prova behandling genom att ta med artikeln till läkaren, så det kan ju vara en idé att prova. http://hypotyreos.info/attachments/083_Diskutabel%20gr%C3%A4ns%20f%C3%B6r%20TSH-v%C3%A4rdet%20vid%20hypotyreos%20-%20artikel%20i%20Prim%C3%A4rv%C3%A5rdens%20Nyheter%20nov-09.pdf

    Annars kan jag bara tipsa dig om att läsa på så mycket du orkar och kan ta in (vet att det är svårt när hjärnan inte riktigt är med), kanske gå med i en grupp som kan stötta i kampen för bättre hälsa, tex Sköldkörtelföreningens FB-grupp och att sedan byta läkare tills du hittar en som bryr sig om att verkligen hjälpa dig att må bättre. Tyvärr så verkar det inte finnas så mycket annat att göra i dagens läge- även om vi är många som på olika sätt försöker påverka för att problemet skall uppmärksammas och vi skall få tillgång till en bättre vård!

    Och nej, antidepressiva hjälper inte en trötthet/ utmattning/ depression som beror på låg ämnesomsättning- däremot så bidrar den till att sköldkörteln ytterligare hämmas vilket ju inte är någon lösning. Självklart finns det tillfällen när de antidepressiva gör nytta och man bör tacka ja till dem, men idag skrivs de ut väldigt lättvindigt istället för att man går till botten med vad som verkligen är problemet- och med ett TSH på 3,8 så borde det vara den vägen man prövar först. Anser jag utifrån det jag förstått, men med reservationen att jag inte är vårdutbildad.

    SvaraRadera
  9. Jag glömde ju att önska dig lycka till i din fortsatta kamp för bättre hälsa! Tyvärr kan vägen vara lång och knagglig men du har alla möjligheter att må bättre i framtiden än du gör idag! Håller tummarna för dig! /Elisabet

    SvaraRadera
  10. Hej igen! Tack för ditt svar och dina åsikter.
    Har faktiskt skrivit ut primärvårdens nyheter angående 2,5 tsh-gränsen och ska ta med denna på torsdag! Har även försökt läsa på så gott det går, så hoppas att denne läkare är mer förstående och lyssnar.
    Mardrömmen är ju att behöva tillbringa en efterlängtad semester i soffan....
    Vill bara ytterligare uttrycka en tacksamhet att det finns människor som du som delar med sig av sin historia, det hjälper andra!
    Ha det gott!
    /Christina

    SvaraRadera
  11. Håller tummarna för dig idag och hoppas att du får en bra läkare som vill hjälpa dig att må bättre! Annars är det bara att fortsätta tills du hittar rätt, även om det inte borde behöva vara så när lösningen egentligen är så enkel.

    Förstår ju att du inte vill tillbringa semestern i soffan, men om du inte mår bra så är det ändå ingen dålig lösning. Den återhämtning det kan ge att inte ha en massa aktiviteter och "måsten" på semestern kan vara det som räddar en utsatt person från utmattning och med mina erfarenheter i ryggen kan jag säga att vad som helst som undviker kraschen är värt mödan! Att komma tillbaka när man väl kraschat är ett mödosamt arbete, dessutom dyrt och sorgligt. Nu vet jag ju inte om du alls är i närheten, men att lyssna på vad kroppen vill är inte fel i ett utsatt läge. Och "soffan" kan ju kanske vara utomhus, i skuggan där kroppen mår bäst? Naturen är en läkande kraft som vi är dåliga att ta vara på. Vill bara säga det även om jag hoppas att du inte är så illa ute. För även om behandling inleds idag så tar det ett tag innan du märker skillnad och du skall ju hålla tills dess.

    För mig (och väldigt många andra) är det självklart att dela med mig, för att de som kommer efter skall få en enklare väg att gå, för det är inte okej som det fungerar idag. men det är ändå roligt att få uppskattning för det. Ta nu hand om dig! /Elisabet

    SvaraRadera
  12. Sitter lite i samma båt som er, har byggt upp en brutal depression och i dags läget känner att jag fan inte pallar mer! Hur orkar man sig igenom detta? Ni verkar vara så starka...

    SvaraRadera
  13. Jag kan ju bara tala för mig själv, men jag har verkligen inte varit stark så särskilt långa perioder åt gången. Mitt "skräckår" var 2004 då jag låg inne och grät en hel sommar, längtade ut men orkade inte ta mig ut i sommaren. Då var jag en liten blöt fläck som knappt klarade av att ta hand om mig själv, jag gick väl på toa och stoppade maten i mun när jag blev serverad- men mycket mer än så var det inte. Utan min man vet jag faktiskt inte hur det hade slutat. Då hade jag 35 i TSH efter att året innan ha börjat medicinera med Levaxin. Inga kontroller av hur jag låg till under året.

    När jag nu tycker att det är motigt och jag har deppiga perioder så har jag 2004 som referenspunkt på hur långt jag kommit sedan dess. När jag började kämpa för bättre medicinering så hade jag nog ägnat ett år till att läsa på, för jag hade så svårt att förstå vad jag läste och sedan bad jag läkarna om ett steg i taget- först höja Levaxinet till optimal dos, sedan pröva Liothyronin och därefter NDT/ naturligt sköldkörtelhormon. Om jag minns rätt så tog den resan åtminstone 2 år, men jag hade siktet inställt och gjorde vad jag mäktade med.

    I den värsta depressionen har det väl bara varit att sova, vila och gråta som varit alternativet. Jag har också försökt ta mig ut och åtminstone få lite frisk luft och dagsljus på mig varje dag -utan att alltid lyckas. När jag sedan börjat må bättre så har jag alltid försökt vara ute så mycket jag klarat- kanske bara en halvtimme, men jag har känt att jag mår bra av att vara ute och har från början känt att "här kommer jag att bli frisk". Nu finns mycket forskning på naturens läkande kraft och tex att jord innehåller en bakterie som motverkar depression- så rota gärna lite i den jord du ser i parken, skogen eller trädgården. ;)

    Jag åt också mycket snabba kolhydrater när jag mådde som sämst- kroppen skrek ju efter energi! Nu vet jag ju att det var helt fel väg och snarare förvärrade tillståndet men jag vet inte om jag kunnat stå emot där och då om jag haft den kunskapen då.

    Min resa har varit 15 år lång och idag lever jag väl ett hyfsat liv och orkar en del som var omöjligt i början och jag kan känna livsglädje igen, men jag har också haft många djupa dalar när det handlat om att orka överleva dagen. Det gäller att hänga i för det kommer bättre dagar!

    SvaraRadera
  14. Hej! Det bästa man som människa kan göra för att bli helt frisk från hypotyreos samt hypertyreos är att börja äta HELT GLUTENFRI KOST. Det är allt detta som ligger bakom all problematik du får med sköldkörteln!

    /Sandra

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sandra och tack för att du tog dig tid att försöka hjälpa mig!
      Jag tror också att gluten är en stor bov i dramat, men för mig har en totalt glutenfri kost de senaste ca 3 åren inte gett mig någon markant förbättring.

      Jag tror även att spannmål, socker, processad mat och all den omega-6 som vi får i oss i dagens kost är stora bovar då de triggar inflammationerna i kroppen. Jag har därför även ätit en kolhydratfattig kost, som baseras så mycket som möjligt på rena råvaror, de senaste åren och märker att jag mår mycket bättre de perioder jag kan hålla mig strikt till det. Glutenfritt är jag dock alltid strikt med.

      Tack för din omtanke och hoppas att ditt tips kan hjälpa andra som läser detta. /Elisabet

      Radera
  15. Hej Elisabet! Mycket informativ artikel som förklarar massor. Ingen doktor förklarade utförligt nog så att jag fattade så jag var tvungen att söka själv - och detta inlägg var helt klart det bästa. Jag läste om en diet här: http://hypotyreos.net om hur man kan bota sin hypotyreos med hjälp av en specificerad diet... Tänkte titta om du hade testat det och hur det gick för dig.

    /Tobias

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Tobias! Roligt att min sida kunde vara dig till hjälp och tack för att du berättade det för mig.

      Den diet du hänvisar till har jag faktiskt aldrig hört talas om i någon av alla de grupper jag är med i, men det finns nog många olika vägar till bättre hälsa. Och även personer som vill tjäna pengar på andras ohälsa, så man får vara lite sunt skeptisk till alla som säger sig ha det rätta svaret på problemet.

      En kost som jag vet att många är nöjda med och tycker sig ha blivit hjälpta av är "Eva Renner´s kost". Det är en specialanpassad kost för sköldkörtelsjuka, som finns på svenska och kostar en dryg hundralapp för en pdf-fil med information och recept.

      Andra rapporterar att de fått en förbättring av paleo-kost eller lchf, som båda starkt reducerar kolhydraterna. Detta är logiskt då kolhydraterna är en av de saker som driver på inflammationerna i kroppen och den vanligaste formen av hypotyreos är den autoimmuna som triggas av inflammationerna.

      Något väldigt många berättar är att de mår bättre när de utesluter gluten och många även när mjölkprodukterna utesluts.

      Själv äter jag en blandning av lchf och ifd-kost (inflammationsdämpande kost). Strikt glutenfritt och med minimerat intag av tillsatser.

      Jag tror inte att det finns en universallösning, utan att var och en får pröva sig fram och hitta det som funkar för en själv. Det gäller ju också att skapa sig en kost som fungerar långsiktigt i vardagen. Lycka till i ditt sökande efter bättre hälsa! /Elisabet

      Radera
  16. Känner igen mig mycket i din berättelse med några skillnader. Fick redan som 18-åring under mönstring reda på att jag hade för höga halter av Urea i urinen. Efter några år på kontroller där konstaterades bara att jag hade personliga höga värden och ingen åtgärds togs. Har sedan dess 10 år med ständigt ökad vikt och mindre och mindre energi. När första barnet kom var jag 29 och gick upp kraftigt under den perioden samtidigt som tröttheten var mer eller mindre kronisk. 6 år senare fick jag ett anfall av hypertyreos där händer och ben darrade som asplöv utan att jag gjort något. Jag gick ner 25 kg på 7 veckor. Andfådd och svettandes efter att ha gått upp för en trappa sattes jag på thacapzol och levaxin utan någon sjukskrivning. Efter ett tag togs thacapzolet bort och jag gick på levaxinet i ett och ett halvt år. Det blev bättre men den kroniska tröttheten är kvar och jag känner att jag kommer närmare och närmare någon typ av kollaps. Det har också varit väldigt dåligt med uppföljning från sjukvården efter avklarad behandling och efter två-tre år så hamnade jag i hypotyreos och äter nu låga doser (5 mg) levaxin. I samband med detta upptäckte de att jag har höga värden av långtidsblodsocker. At-läkaren (har nästan aldrig fått träffa en riktig läkare) antog då direkt diabetes. Mina frågor om tyreosen kan påverka detta mätvärde möttes med ett blankt "Nej". Trots det har mina värden förbättrats efter att jag börjat få levaxin igen och jag har själv hittat artiklar som berättar om dessa samband. Ibland känner jag mig som en provdocka och att läkarna inte vet något.

    // M F

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej MF!
      Jättetråkigt att höra om hur dåligt du mått och hur dålig hjälp du fått av sjukvården. Det är så tragiskt att det skall behöva vara så.

      Jag läste nyss något om att högt blodsocker kan ha koppling till binjurarna. Att binjurarna är överstressade eller utmattade är ju väldigt vanligt ihop med hypotyreos och du verkar ju ha levt under stark press länge. Jag har också med åren insett att ett av mina problem har varit att mina binjurar varit utmattade och ju mer sköldkörtelmedicin man tillsätter desto mer pressas binjurarna till att producera sina hormoner, främst kortisol. Så det blir en ond cirkel. Kanske kan du läsa på lite om utmattade binjurar och se om du tycker att det stämmer in på dig?

      Många har ju också mått bättre genom att utesluta (främst snabba) kolhydrater och om du har högt blodsocker så kan detta kanske hjälpa dig med? Jag har tidigare tipsat om några olika dieter i mina svar ovan.

      Som sjukvården fungerar idag så behöver man själv ligga på och be om mer hjälp när insatserna inte hjälpt, kanske även byta vårdgivare. Detta gör ju att det blir svårare att få hjälp ju sämre man mår.

      Hoppas att du kan hitta vägar till den hjälp du behöver. /Elisabet

      Radera
  17. http://hypotyreos.info/diagnostisering/ny-tsh-graens-artikel-att-skriva-ut

    http://dinamediciner.se/nyheter/normalvarden-skoldkortelhormon

    Jag läste igenom dina 10 år. Jag har sedan första läkarbesöket ej blivigt frisk och mått bra en dag helt en. Det var 1978 det och fyller 43 i år.
    Hjärnskador på grund av dåligt blodflöde är hittat. Muskel biopsi visar muskelsjukdom. Just nu gen testas jag för alla msukelsjukdomar och tar 6 månader.
    Jag misstänker köldkörtlen ligger bakom mycket av mina problem och även kanske skador på hjärna. jag haft 35-46 i feber. Ja det är sant sjukt nog. 46.6 är rekordet någon människa överlevt.
    Jag hade LH på 0.73 och testosteron på 6.5. 1-9 och 10-30 refferäns på dessa.
    Avslutat 18 månader behandling med testosteronsprutor för det fixade bara till LH värdet utan att jag mår bättre alls.
    Jag kan antingen ej sova eller sover väldigt mycket. Kryper kliar i kroppen. Jag har träningsintolerans. Jag kan få feber av lätt träning redan i lokalen och som försvinner på 24 timmar. Värk och trötthet och mjölksyra vid minimal ansträning. vilket även ett test man mäter detta på är gjort på mig.

    Länkade två saker som kanske ni här missat.
    Bra blogg. Bra du delar med dig.

    mvh
    Magnus

    SvaraRadera
  18. Hej Magnus!
    Tråkigt att höra att du inte får hjälp av vården, men som du säkert förstått så är ju detta långt ifrån ovanligt. Det hjälper ju inte dig, men så länge vården fokuserar på enstaka symtom och provsvar och försöker åtgärda dem istället för att se till hela människan och försöka komma till rätta med orsakerna, så kommer det nog att fortsätta att se ut så här...

    Något som är på frammarsch och som nog måste komma mer och mer är Functional medicine, det är dyrt eftersom det inte alls subventioneras av det allmänna, men många verkar ändå välja det alternativet. Nu finns en mottagning i Göteborg och en i Skåne, men många åker även till Balderkliniken i Oslo.

    Själv håller jag på med Hårmineralanalyser och därpå följande skräddarsydda kosttillskottsprogram, för att försöka få en bättre balans i min kropp och jag tycker att det verkar hjälpa mig även om det går långsamt.

    Har du fått en diagnos på sköldkörteln? Vet du dina värden? Ofta verkar det vara ännu svårare för män än för kvinnor att få diagnosen, en kille berättade tom att läkaren vägrat att ta proverna på honom för att han var man! Och då är ändå åtminstone 10% av de drabbade män, men okunskapen är så stor bland många läkare. Har man ont om sköldkörtelhormon så påverkar det ju så många områden i kroppen och det skulle ju kunna vara så för dig.

    För kvinnor vet jag att könshormonerna har en stark koppling till ämnesomsättningen, men jag har faktiskt inte hört något om hur det är för män. Ett ytterligare hormonsystem med stark koppling till dessa två är binjurarnas och om du har problem med kortisolproduktionen så kan det vara orsaken till din träningsintolerans. Rekommendationen är i så fall att man inte skall träna så att man är mer utmattad efter träningen än innan, för då sliter man ytterligare på det systemet. Man kan skicka salivkortisoltester till USA för att mäta halterna av kortisol under dygnet, vid minst 4 tillfällen/ dygn. Det finns även de som lyckats få dessa tester inom vården, men de verkar vara få, oftast tas bara ett blodprov på morgonkortisolet och det visar egentligen inte så mycket.
    En bra beskrivning av systemet binjurar, sköldkörtel och äggstockar finns här och jag tänker att det kanske kan vara intressant för dig även om det är lite oklart hur det påverkar er som har manliga könshormoner istället: http://www.naringsmedicinsktidskrift.se/MichaelLam.html

    Tack för länkarna. Jag hade sett dem, men det kan säkert finnas någon annan som har nytta av dem.
    Lycka till i sökandet efter hjälp för din hälsa!
    Elisabet

    SvaraRadera
  19. Hej! Tack för att du delar med dig. Genom att läsa din historia har jag fått flera tips och det känns skönt att inte vara den enda med dessa problem. Även om det är hemskt att många har dessa problem så känns det som om det inte är lika mycket fel på mig som om jag vore helt själv i denna sits. Tack vare att min mamma har Hypotyreos så fick jag hjälp tidigare än dig, men även för mig så krävdes en hel del tjatande på läkaren. Jag märkte en stor förbättring efter jag börjat med Levaxinet, men håller nu på att höja successivt. Jag funderar på om min kropp har svårt att omvandla T4 till T3 då jag ligger högt på mina T4 värden. Intressant att du också har problem med östrogen och progetoron. Jag blev diagnoserad av min gynekolog med ett för tidigt klimakterie så äter nu även Femasekvens. Det var inte ett lätt beslut att ta dessa piller, men för mig så kändes det nödvändigt då jag hade migrän 7-10 dagar i sträck utan att något recpetfritt läkemedel hjälpte och jag vill inte ta receptbelagda värktabletter. När jag började med Femsakevens så försvann migränen helt, men jag har varit tvungen att höja Levaxinet successivt för att matcha Femasekvensen som påverkar Levaxinvet. Det står i FASS att Levaxinet kan påverkas av östrogen ändå så visste varken min läkare eller gynekolog om detta. Jag känner mig dock hoppfull inför framtiden. Allt gott till dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Malin!
      Ledsen att du har fått vänta på svar. Roligt att du uppskattar det jag delat med mig av, det är ju lite tanken att "tillsammans blir vi starkare". För min del kom vändningen runt 2008 då jag började hitta andra som delade med sig av sina historier, vilket gjorde att jag fick upp ögonen för att det var hypotyreosen som var mitt stora problem, att det var bra med ett pressat TSH och att det fanns andra behandlingsalternativ än Levaxin. Trots åtta år med täta läkarkontakter hade jag ju nämligen aldrig fått detta klart för mig tidigare- och läkarna ansåg mig ju dessutom färdigbehandlad!

      Jag tänker att det verkar vara ganska vanligt med att ha problem både med äggstockarna och sköldkörteln- och även med binjurarna, eftersom dessa samverkar i samma hormonsystem och det ena påverkar det andra.
      Dr Lam har skrivit en intressant artikel på Näringsmedicinsk tidskrift: Sambandet mellan äggstockar- binjurar- sköldkörtel: http://www.naringsmedicinsktidskrift.se/artiklar_frameset.html

      Louise Edlund har också beskrivit detta i tre blogginlägg: http://www.louiseedlund.se/en-obalanserad-oat-axel-vad-innebar-det-del-1/

      Jag har också haft svåra problem med migrän, men aldrig gjort kopplingen till könshormonerna, däremot har problemen försvunnit med hjälp av kosten (lchf/ ifd-kost) och tillräckliga nivåer av fungerande sköldkörtelhormon i kroppen, vilket kanske även kan ha påverkat min östrogendominans?

      Ja, det är en djungel och det enda man kan göra är att försöka navigera sig fram så gott man kan- med siktet ställt på att må så bra man kan!

      Allt gott till dig med och lycka till i sökandet efter hälsa!
      Elisabet

      Radera
  20. Hej!
    Tack för att du delar med dig av din berättelse!
    Jag har själv precis fått reda på att jag lider av hypotyreos, men nu i efterhand misstänker jag att jag kan ha lidit av det i flera år. När jag var 17 år hade jag det otroligt jobbigt hemma, vilket i sin tur led till att jag fick svåra ångestprobelm samt depression. Mitt i denna veva fick jag tinnitus, vilket bara spädde på ångesten och depressionen då jag mådde så dåligt av det. Jag började äta antidepressivt och flyttade hemifrån, vilket ledde till att jag började må bättre igen. Men under årens lopp har mitt förflutna kommit ifatt mig och jag har fallit ner i det mörker jag upplevde under min tonårstid igen. Det stora fallet kom nu när jag skulle börja universitetet och pressen blev för stor för mig samt att jag och min tinnitus inte klarade av allt oljud som nollning medförde. Jag sökte hjälp för mitt dåliga mående och fick tillslut ta blodprover som visade på att jag hade hypotyreos, vilket jag tidigare aldrig har fått. Det jag undrar nu är om jag kan ha haft detta enda sedan tonåren (är 21 nu) och om det kan vara detta (som tillsammans med min trassliga uppväxt) har utlöst min ångest, depression och tinnitus... du skriver att ditt mående har förbättrats men det jag även undrar över är om din tinnitus har försvunnit när du har fått rätt behandling för din hypotyreos?
    Tacksam för svar!
    Med vänlig hälsning, Louise

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förtydligande - Menar att jag aldrig tidigare har fått ta blodprover, så vet därmed inte hur länge jag har haft hypotyreos!

      Radera
    2. Hej Louise!
      Ber om ursäkt för att du fått vänta så väldigt länge på svar. Tråkigt att höra om hur dåligt du mår och mått och hur jobbigt du haft det.

      Hypotyreos är ju en sjukdom som utvecklas väldigt långsamt och det vanligaste är nog att man haft besvär av sjukdomen i flera/ många år innan man får diagnosen, så visst är det troligt att dina problem berodde på att din ämnesomsättning sviktade redan för flera år sedan.

      Sedan är det ju så att de olika hormonsystemen samverkar och om man får en försämring i det ena så kan det också påverka de andra. För sköldkörteln är det så att även binjurarna och äggstockarna samverkar och många har en binjureutmattning i samband hypotyreosen.
      Långvarig stress kan leda till att binjurarna till sist inte orkar producera så mycket kortisol som man behöver för att fungera. Kortisolbrist ger trötthet och hypotyreos gör ju också det och så är man inne i en ond cirkel.
      Dessutom verkar många kvinnor vara östrogendominanta/ ha lågt kortisol i förhållande till östrogenet, idag och så är alla de tre systemen i obalans. Det finns en mycket bra artikel om detta på Näringsmedicinsk tidskrift, av Dr Lamm.

      Min tinnitus har inte försvunnit, men är idag mycket mer uthärdlig. Största delen av tiden tänker jag inte alls på den. Men under stressiga perioder så ökar den och även min ljudkänslighet och då kan jag minnas hur fruktansvärt handikappande det var. Ett tips jag läste någonstans på webben i början av mina besvär var en läkare som själv hade tinnitus och beskrev ett sätt att hantera det som att tänka att det är som en strumpa som man har på foten, hjärnan känner den och vet att den finns där, men behöver inte skicka signaler till medvetandet om det hela tiden. För mig hjälpte det mycket att ha det tankesättet, att jag inte behöver bry mig om att ljudet fanns där, så att det på något vis blev mer som ett bakgrundsbrus. Låter kanske flummigt, men mig hjälpte det så jag delar det gärna. Det var väl också i princip den enda hjälpen jag fick att hantera min svåra tinnitus då.

      Jag hoppas att du kan få hjälp att bli av med dina besvär, både tinnitusen och det andra, och så blir det säkert när du väl kommer upp i optimal dos av Levaxinet (som jag antar är den behandling du fått?). Om du inte blir det så finns det ett par andra behandlingsalternativ att pröva, även om vissa läkare är restriktiva med att pröva alternativen.

      Jag önskar dig all lycka till i fortsättningen, med din hälsa och ditt framtida liv!

      Vill be om ursäkt igen för att du behövde vänta så länge på svar. / Elisabet

      Radera
  21. Jag gillar att dela min berättelse om den här fantastiska läkaren. Jag är 34 år, jag gift 25 år gammal. Jag har ett barn och jag bodde lyckligt med min familj. I 9 månader har jag sett min mans beteende bli så konstigt och jag förstår inte riktigt vad som hände, han lämnade hemmet för att gå ut med en annan kvinna som jag älskar så mycket att jag aldrig tänker på att lossa det. bäst möjligt att se till att min man återförsäkrar mig men förgäves, jag gråter och skriker om hjälp, jag diskuterade det med min bästa vän MARGERET och hon lovade att hjälpa mig. Hon berättade om en man som heter DR AJAYI, hon berättade för mig att han är en mycket mäktig man och att vi kan lita på honom. Det finns inget om kärleksproblem som han inte kan lösa. Hon berättade för mig att han hade hjälpt otaliga människor återställa sin relation. Jag var verkligen övertygad och bestämde mig för att prova. Jag kontaktade hans e-postadress på drajayi1990@gmail.com. Jag förklarade honom allt mitt problem. Han sa till mig att jag inte borde oroa mig för att alla mina problem skulle lösas omedelbart. Han berättade vad jag skulle göra för att få min man tillbaka och jag gjorde det, han sa efter 3 dagar, min man kommer tillbaka till mig och börjar tigga, och det hände verkligen som han sa, jag blev mycket förvånad, det är så fantastiskt. Jag är mycket glad över att min relation nu är väldigt nära och att vi båda är glada igen. Om du stöter på ett liknande problem, kontakta honom nu (DRAJAYI1990@GMAIL.COM) eller Whatsapp på +2347084887094 och lösa ditt problem en gång för alla. Jag är ett levande vittnesbörd om detta.

    SvaraRadera